Saygı değer arkadaşlar;
Üzerinde tartışılan EFTALİT nasıl ABDALAN oldu konusunda bir yazı yazdım. Şimdi ise bazı arkadaşlarımız EKRAD kelimesinin KÜRT anlamına geldiğini belirtmektedirler.
İşte bu noktda 'EKRAD' kelimesi hakkında bir iki söz söylemenin uygun olacağı kanaatine vardım. EKRAD, Arapça kelime olup, konar-göçer halklar için kullanılan bir kelimedir. İlk olarak, Araplar Iran fetihleri sırasında karşılaştıkları Kürtler için kullanmıştırlar. Dolayısıyla, bazı kişiler 'ekrad' ve 'Kürd'ü eşanlamlı kelimeler olarak görmektedirler. Kürt kaynaklar da genellikle bu yorumu kullanırlar. Örneğin, Özgür Politika makalelerinden birinde, 'ekrad' şu şekilde tanımlanmaktadır: 'Ekrad ise, Arapça Kürtler anlamındadır.' Zannederim bu sebeplerden dolayı, Ekrad Sancaklarına bazı kişiler 'Kürdistan Sancakları' da demektedirler.
Ancak, 'ekrad' kelimesi sadece konar-göçer Kürtler için kullanılan bir terim olmadığından dolayı, Ekrad Sancaklarına Kürdistan Sancakları demek, veya Ekrad taifelerine Kürt taifesi demek yanlıştır. Örneğin, 451 yılında Kafkasya'dan gelen ve Balasagun şehrini kuran Ak-Hunlara Arap kaynakları Ekrad-ı Balasagun dermiş. Osmanlı belgelere bakıldığında da 'ekrad' kelimesinin daha genel bir koner-göçer kavmi anlamında kullanıldığı görülebilir. Osmanlı arşivlerinde bulunan aşağıdaki aşiret tanımlarını ele alalım.
KILIÇLI / KILINÇLI AŞİRETİ: 'Türkmen Ekrad Taifesinden'
HERKİ / HENKİ / ERİKİLİLER AŞİRETİ: 'Türkmen Ekrad Taifesinden'
KARACA KÜRD AŞİRETİ: 'Konar-Göçer Türkmen Taifesinden'
DÖGER / DÖGERLÜ AŞİRETİ: 'Türkmen Ekrad Taifesinden'
CANBEKLÜ / CANBEGAN / CİLİAN-BEĞLİ / CANBEĞLİ AŞİRETİ: 'Konar-Göçer Türkmen Ekradı Taifesinden'
KARA-ULUS AŞİRETİ: 'Konar-Göçer Ekrad Taifesinden'
KARAKEÇİLİ AŞİRETİ: 'Türkmen Yörükanı Taifesinden'
KOÇGERİ / KOÇGİRİ AŞİRETİ: 'Ekrad Taifesinden'
KAYNAK :Aslıhan Karatay, Mart 2005
http://users.ece.gatech.edu/~alicafer/aslihan_kurdistan.htm
Diğer yandan Fuat Köprülü, W.Eberhard ve W.V.Barthold'dan alıntı yapılarak Erzincan
Eğitim Fakültesi Dergisinin 5.Cilt 1. sayında (2003) şöyle bir yazı var.
" 01 - Elazığın Palu ilçesine bağlı HUN adlı bir köy.
02 - Bingöl'ün Solhan ilçesinde Arzinik köyünde, HUN adlı bir yayla,
03 - Muş merkeze bağlı HUNAN köyü (HUN + AN) HUNLAR köyü.
04 - Erzincan'ın Lerdüsü köyünde HUN adlı bir köy bulunmaktadır. "
Bunlar şimdiye kadar ismi değişmeden gelen adlar. Değişerek kaybolanlar ile Anadoluda, Güneybatı İranda, Irakın kuzeyinde, Azerbaycanda, Kuzey doğu İranda (Güney Azerbaycan) ve Kafkaslarda yer alan gene Ak Hun kökenli olan Abdalan ismiyle bilinen Dağ, Ova ve yerleşim yerlerini saymıyorum.
Dikkat edilirse Türkler / Ak Hunlar 1040 yada 1071 tarihlerinden öncede (taa 451 yıllarında da) Anadoluya gelip yerleşmişlerdir. Tarihler 1040 Dandenakan ve 1071 Malazgirt savaşlarından sonra Anadoluya yerleşen yaklaşık 6 milyon Türkmenden bahsetmektedir. Daha sonra gelenleri buna dahil etmiyorum. 1927 nüfus sayımında
Anadolunun (misak-milli hudutları dahilinde) 13 milyon tesbit edildiği gözönüne alınırsa
6 milyon hiçte azımsanacak bir nüfus değildir.
Şimdilik bu kadar.
Selam ve Sevgilerimle